top of page

Osmanlı Devleti 1. Dünya Savaşı’nda yenilince yurdumuz düÅŸman askerlerince iÅŸgal edilmeye baÅŸladı. Ä°tilaf devletleri olarak adlandırılan (Ä°ngiltere, Fransa, Yunanistan, Ä°talya) devletler, kendi yurdumuzda özgürce yaÅŸamamıza engel olmaya baÅŸladılar  ve bu durumun kabullenmemizi istiyorlardı.

Milletimiz uzun süren savaÅŸlardan yorgun ve yoksul düÅŸmüÅŸtü. DüÅŸman devletler bizim vatanımız için tüm imkansızlıkların üstesinden  gelebilecek bir millet olduÄŸumuzu bilmiyorlardı. Ä°ÅŸgaller baÅŸlayınca  milletimiz tüm gücüyle iÅŸgallere karşı koymaya baÅŸladı.

​

​

 Milletimiz düÅŸmanlara karşı Kuvayı milliye (Millî Kuvvetler) adını taşıyan güçler oluÅŸturdu. Kuvayı milliyeciler imkânları, silah ve cephaneleri kısıtlı olmasına raÄŸmen düÅŸmana karşı kahramanca mücadele ettiler.

​

​

DüÅŸmana karşı baÅŸarılı olmak için milletin gücünü birleÅŸtirilmesi gerekiyordu. Bunu gerçekleÅŸtirmek için Mustafa Kemal (Atatürk, 1881-1938) vatansever arkadaÅŸlarıyla harekete geçti.

Mustafa Kemal katıldığı savaÅŸlardaki baÅŸarılarıyla ülke içinde tanınan bir komutandı. 

Ä°stanbul’da arkadaÅŸlarıyla hazırladığı mücadele planını uygulamak için 19 Mayıs 1919’da Samsun’a gitti.

​

​

DüÅŸmanın yurttan atılabilmesi için önce milletin birlik ve beraberlik içinde hareket etmesini saÄŸlamak gerekiyordu. Mustafa Kemal ve arkadaÅŸları Havza’ya ve ardından Amasya’ya geçti. Havza ve Amasya genelgelerini yayınladı.

Daha sonra Erzurum ve Sivas’ta kongreler yaptı

(1919).

​

​

Halkı, iÅŸgalleri protestoya ve birlik içinde mücadele etmeye çağırdı. Kongrelere baÅŸkan

seçilen Mustafa Kemal Millî Mücadele’nin lideri haline geldi. Mustafa Kemal ve arkadaÅŸları Ankara’ya geldi. Ankara Millî Mücadele’nin merkezi oldu. 23 Nisan 1920’de Ankara’da Büyük Millet Meclisi açıldı. Ülkenin dört bir yanından seçilen vekillerin tek amacı yurdun düÅŸman iÅŸgalinden kurtarılmasıydı.

bottom of page