top of page

Kahramanlarımızı Tanıyalım

HukukubeÅŸer gazetesinin yazarı olan Hasan Tahsin (1888 - 15 Mayıs 1919) yunanlılara ilk kurÅŸunu 

sıktı.

Halkın iÅŸgallere karşı direniÅŸ azmini gösterdi.

Yunan askerleri tarafından şehit edildi.

DoÄŸu Anadolu’da Ermeniler milletimize karşı saldırılar gerçekleÅŸtiriyorlardı.Erzurum da bulunan ordumuzun başında Kazım Karabekir (1882-1948)bulunuyordu. Kazım Karabekir Balkan ve 1.Dünya Savaşı'na katılmış tecrübeli bir komutandı.Milli mücadelenin başından itibaren Mustafa Kemal ile birlikte hareket etmiÅŸti.Türkiye Büyük Millet Meclisi Kazım Karabekir'i DoÄŸu Cephesi komutanı olarak atadı.Ordumuz büyük bir zafer kazanarak Ermenileri geri çekilmek zorunda bıraktı. Kars ve Ardahan çevresi kurtarıldı (1920).

Büyük bir bölümü Ermeni ve Fransız birlikleri tarafından iÅŸgal altında olan Güney DoÄŸu Anadolu da Kuvayimilliye birlikleri büyük bir direniÅŸ göstermiÅŸlerdir.

MaraÅŸ’ta müezzinlik yapan Sütçü Ä°mam

(1894 - 1922) Türklere saldıran Ermenilere müdahale etti. MaraÅŸ halkının milli direniÅŸinin sembolü oldu. Fransızların Türk bayrağını

indirmesi ile milletimizin direniÅŸi arttı. Fransız ve Ermeniler MaraÅŸ’tan çekilmek zorunda kaldı.

Urfa'da  Ali Saip Bey’in (UrsavaÅŸ, 1885 - 1939) önderliÄŸinde Kuvayımilliye birliÄŸi kuruldu.

Ali Saip Bey tecrübeli bir subaydı.Mustafa Kemal tarafından Urfa'ya görevlendirilmiÅŸti.

Urfalılarla birlikte Fransızları ÅŸehirden çıkardı.

Antep’te Kuvayımilliye’nin başındaki Åžahin Bey

(1890 - 1920) direniÅŸi yönetti. Åžahin Bey daha önce 1.Dünya Savaşı’na katılmıştı.

Kilis - Antep yolunda oluÅŸturduÄŸu savunmayla Fransızların ÅŸehirdeki askerlerine yardımını engelledi. Ancak düÅŸman bölgeye yeni birlikler getirdi. Kahramanca çarpışarak askerleriyle ÅŸehit düÅŸtü.

Fransızlar milletimizin mücadele azmi karşısında bölgede tutunamayacaklarını görüp vatanımızı terk ettiler.

TBMM; MaraÅŸ’a “Kahraman”, Urfa’ya

“Åžanlı” ve Antep’e “Gazi” unvanlarını verdi.

Yunan ordusu Kuvayımilliye’nin kahramanca mücadelesine raÄŸmen ilerleyiÅŸini sürdürüyordu. Bu bölgede Kuvayımilliye birlikleri birleÅŸtirilerek düzenli ordu kuruldu.

​

Ä°smet PaÅŸa (Ä°nönü, 1884 - 1973) Batı Cephesi komutanlığına getirildi. Ä°smet PaÅŸa komutasındaki ordumuz 1. ve 2. Ä°nönü Savaşı’nda zafer kazandı.(1921)

​

Ä°smet Ä°nönü cumhuriyetin ilanından sonra uzun süre baÅŸbakanlık yapmıştır. Atatürk’ün vefatıyla cumhurbaÅŸkanı seçilmiÅŸtir.

Kütahya -EskiÅŸehir yenilgilerinin ardından baÅŸkomutan Mustafa Kemal ordunun başına geçti.Halkın desteÄŸi ile ordunun  eksiklikleri giderildi. 22 gün süren Sakarya Meydan muharebesinin ardından Yunanlar ağır bir yenilgiye  uÄŸratıldı.Taarruz sırası artık ordumuzdaydı. Genelkurmay BaÅŸkanı Fevzi PaÅŸa (Çakmak, 1876 - 1950) taarruz

planlarını hazırladı.

Fevzi PaÅŸa Balkan ve 1. Dünya SavaÅŸları’nda görev yapmış tecrübeli bir komutandı. Milli Savunma Bakanlığı da yapmıştı. Daha sonra baÅŸarılarından dolayı MareÅŸal rütbesi verildi.

​

Ordumuzun eksiklerinin giderilmesinden sonra Afyon’da Büyük Taarruz baÅŸladı.Önce BaÅŸkomutanlık Meydan Savaşı kazanıldı. Ordumuz Mustafa Kemal’in “Ordular ilk hedefiniz Akdeniz’dir. Ä°leri!” emriyle Ä°zmir’e kadar ilerledi (1922). DüÅŸman barış istemek zorunda kaldı. Mudanya AteÅŸkes AnlaÅŸması ile topraklarımızdan çekildiler (1922).

Lozan Barış AntlaÅŸması ile Türkiye’nin sınırları belirlendi, bağımsız bir devlet olduÄŸu tüm dünyaya kabul ettirildi (1923). On binlerce ÅŸehit ve gazi veren milletimiz vatanının iÅŸgal edilemeyeceÄŸini gösterdi.

Milli Mücadele'de Kadın Kahramanlarımız

Dünyada hiçbir milletin kadını, milletini kurtuluÅŸa ve zafere götürmekte, Anadolu kadınından daha fazla çalıştım diyemez.

​

-Mustafa Kemal ATATÜRK

Mücadelede milletimiz askeri, kadını, yaÅŸlısı çocuÄŸu ile büyük bir özveri ve vatanseverlik gösterdi. Milletimiz fakir olmasına raÄŸmen elinde

avucunda ne varsa ordusunun ihtiyaçları için vermekten çekinmedi. Kadınlar, yaÅŸlılar kaÄŸnılarla günlerce süren yolculuklarla

cepheye mermi, erzak taşıdı.

​

Şimdi bu kadın kahramanlarımızı sırasıyla tanıyalım.

​

Kahraman kadınlardan biri Åžerife Bacı idi. Åžerife Bacı bebeÄŸi ile Kastamonu Ä°nebolu’dan Ankara’ya mermi taşıyordu. Kar bastırmış ve bebeÄŸini mermilerin arasına koyarak üstlerini örtmüÅŸtü. Ancak tipi bastırmış ve kafileden kopmuÅŸtu. Askerler bebek sesini duyup yetiÅŸtiklerinde Åžerife Bacı donarak ÅŸehit düÅŸmüÅŸtü. Bebek yaşıyordu ve cephane de askere ulaÅŸtırılmıştı.

​

Yunanlıların izmiri iÅŸgali ile  batı cephesinde mücadeleller baÅŸladı.Bu cephede birçok kadın kahraman erkeklerle birlikte mücadeleverdi.

Bunlardan biri olan Gördesli Makbule (1902 - 1922) eÅŸi Halil Efe birlikte bir çatışma sırasında silah arkadaÅŸlarını korumak için öne atılınca başından vurularak ÅŸehit düÅŸtü.

​

Erzurumlu Fatma (Erden, 1888 - 1955) da Yunanlara karşı savaşlara katıldı.

Erzurumlu Fatma eÅŸi ile birlikte 1.Dünya Savaşı’na katılmıştı.

EÅŸinin ÅŸehit olmasından sonra Mustafa Kemal’le görüÅŸerek

Batı Cephesi’nde görev yaptı.

​

​

Milli Mücadelede Çocuk Kahramanlar

Atatürk  KöÅŸk adlı mesire bölgesinde Erzurumlularla sohbet ederken, Albayrak okulu öÄŸrencileri buranın önünden geçerken ‘Ä°daremiz cumhuriyet olmalıdır’ ÅŸeklinde bağırdıkları tarihi kaynaklarda yer alıyor. Bu ülkemizin kurucu Atatürk’ü çok duygulandırır ve mutlu eder. Yeni kurulacak devletin idare ÅŸeklini korkusuzca ilk ifade eden çocuklar olmuÅŸtur.”

14 yaşındaki Çukurovalı Osman'ın Fransızlara karşı verilen mücadele de yaptığı kahramanlık ÅŸöyle:
“Türkler tarafından Toroslarda sıkıştırılan tam teçhizatlı Fransız müfrezesi kagir bir binaya sığınır. Günler geçmesine raÄŸmen bina ele geçirilemez. Fransızlara yardım gelmesinden korkulur ancak askerler binadan çıkarılamaz. Bu sırada 14 yaşındaki Osman, gece karanlığında gaz yağı tenekesiyle çatıya tırmanır ve binayı ateÅŸe verir. KargaÅŸa içinde dışarı çıkan Fransız askerler ele geçirilir.”

MaraÅŸ müdafaasında,14 yaşındaki Sarıca köylü Ali, bu bölgedeki Türk askerine kılavuzluk görevi yapmıştır.  DüÅŸmanın yolunu kesmek için kendisine verilen köprü uçurma görevini dillere destan bir baÅŸarıyla yerine getirmiÅŸtir. Daha sonra Yüzbaşı Sıtkı Bey, bu çocuÄŸu evlatlık almış ve Kuleli Askeri Lisesi’ne kaydettirerek okumasını saÄŸlamıştır. Aralarında Sarı Ä°brahimli köyünden Duran’ın (Kaleli) da bulunduÄŸu pek çok çocuk daÄŸdaki askere yemek taşıdılar. Küçük yaÅŸlarına raÄŸmen tren raylarını sökerek düÅŸmanın hareket kabiliyetini önlemeye çalıştılar.

Pulcu Mehmet’in oÄŸlu postacı Niyazi

10 yaşındaki Osmaniyeli Pulcu Mehmet oÄŸlu Niyazi (Akyan) da birçok yeri dolaÅŸmak suretiyle milis kuvvetler arasındaki bilgi alışveriÅŸini saÄŸlayarak adını tarihe yazdırmıştır.

bottom of page